Franjestaarten

Op deze website geven we je objectieve en onafhankelijke informatie over franjestaarten.

De franjestaarten insecten familie bestaat uit:
– zilvervisjes
– papiervisjes
– ovenvisjes

We beschrijven de diertjes en leggen de verschillen uit. Tevens is te lezen hoe je de franjestaart visjes kan herkennen en waar je deze insecten tegen kunt komen in huis. Met deze informatie kun je aan de slag om deze visjes aan te pakken en te bestrijden.

Papiervisjes

Het papiervisje, ook wel boekenvisje genoemd, is een klein insect waarvan de Latijnse naam Ctenolepisma longicaudatum is. Net als bij het zilvervisje hebben de schubben die het lichaam bedekken een zilver kleur. Papiervisjes zijn iets groter dan zilvervisjes, ze zijn ongeveer 2 centimeter lang en kunnen snel lopen. Papiervisjes eten organisch materiaal, voornamelijk de vezels in papier. Ze leven in drogere omgevingen.
De kop van het papiervisje is breder dan die van het zilvervisje. Het lichaam heeft de typische wortel vorm. Papiervisjes leven het liefst in het donker en ze komen dus veel voor in dozen en (bedrijfs)archieven.

Ovenvisjes

Het ovenvisje lijkt heel erg op het zilvervisje en ze kunnen daardoor gemakkelijk worden verwisseld. Echter komt het ovenvisje in Nederland nagenoeg niet voor, dus meestal zal het een zilvervisje zijn wat is waargenomen. Waar zilvervisjes vooral voorkomen in ‘natte ruimtes’ komt het ovenvisje vooral voor op warme plekken. De Latijnse naam voor het ovenvisje is Thermobia domestica.

Net als het zilvervisje is het ovenvisje maximaal 12 millimeter lang en is het lichaam bedekt met fijne schubben. Qua uiterlijk lijken het ovenvisje en het zilvervisje veel op elkaar. Het papiervisje wijkt meer af, o.a. door de sprieten en het wortelvormige lijfje. Ovenvisjes hebben twee lange antennes aan de kop en 3 lange aanhangsels aan het achterlijf. Een ovenvisje kruipt met snelle, slangachtige bewegingen.


Ovenvisjes leven, net als papiervisjes en zilvervisjes, in het donker en zijn dus ’s nachts actief. Ook ovenvisjes eten koolhydraten afkomstig uit bijvoorbeeld papier, behang, boeken, dozen, karton, kleding, wandbekleding.

Zilvervisjes

Het zilvervisje komt het meest voor en leeft het liefst in ‘natte ruimtes’, zoals de badkamer, kelder, zolder, verwarmingshok, schuur, garage en toilet. Zilvervisjes hebben een voorkeur voor ruimtes met een relatief hoge luchtvochtigheid. Ook in kantoorgebouwen komen zilvervisjes geregeld voor, maar dit kunnen ook papiervisjes zijn. Ook nestelen zilvervisjes zich tussen plinten, in kieren en in gleuven in de muur of vloer.

Slecht geventileerde ruimtes, ook kruipruimtes, trekken zilvervisjes aan. Zilvervisjes kun je overal in huis tegenkomen, zelfs in bed. Bovendien eten zilvervisjes ook katoen en daarvan is in bed genoeg aanwezig. Het zilvervisje is 7 tot 12 millimeter groot en is zilver van kleur. Het zilvervisje heeft twee lange antennes aan de kop en drie staartdraden. Verder is het onderlijf duidelijk smaller dan het bovenlijf. Zilvervisjes leven vooral ’s nachts en ook dan komen ze niet altijd tevoorschijn.

Zilvervisjes die overdag worden waargenomen zijn veelal ’s nachts verzeild geraakt in een lastige situatie waaruit ze niet meer konden ontsnappen (bijvoorbeeld in het bad gevallen). Zilvervisjes kunnen in elk type woning voorkomen.

Lees verder op de “Zilvervisjes bestrijden” pagina, hoe je deze beestjes het beste aan kan pakken om te bestrijden.