Oorzaak van zilvervisjes

Als je denkt zilvervisjes in huis te hebben dan is de gouden regel, dat het negen van de tien keer inderdaad om zilvervisjes zal gaan.

Het is belangrijk om eerst te bepalen of je zilvervisjes, papiervisjes of ovenvisjes in huis hebt. Ovenvisjes komen in huis (in Nederland) slechts zeldzaam voor.

Zilvervisjes, papiervisjes of ovenvisjes in huis?

Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten om te bepalen welk visje je in huis hebt. Om goed te bepalen of je zilvervisjes, papiervisjes of ovenvisjes in huis hebt combineer je de vindplaats van het visje en het uiterlijk.

In de eerste plaats kun je dus kijken naar de ruimtes waar je het visje hebt aangetroffen. Is het visje aangetroffen in vochtige ruimtes in je huis? Bijvoorbeeld de badkamer, kelder, schuur, toilet, zolder of cv ruimte, dan heb je zeer waarschijnlijk zilvervisjes in huis.

Tref je de visjes aan in droge ruimtes, waar veel boeken, kranten en dozen staan, dan zijn het waarschijnlijk papiervisjes. Papiervisjes houden namelijk van donkere, droge en warme plekken. De temperatuur waar het papiervisje het meeste van houdt, ligt tussen de 32 en 38 graden Celsius en een drogere luchtvochtigheid, lager dan 55%.

Waar komen zilvervisjes vandaan?

Papiervisjes houden van warmte en geen licht. Ze gaan daarom opzoek naar de warmere plekken van het huis, waar ook weinig licht komt. Het papiervisje komt veel voor in ruimtes waar cv-ketels hangen en waar verwarmingsbuizen doorheen lopen. Papiervisjes leven van papier en je zult ze dan ook eerder tegenkomen op plaatsen waar veel papier, kranten of dozen zijn. Papiervisjes eten ook veel verschillende soorten lijm, zoals behangplaksel, ze eten dode insecten, koolhydraten, suiker en zetmeel. Het papiervisje legt ongeveer 200 eitjes per keer, waardoor er in een zeer kort tijdsbestek een plaag van papiervisjes kan ontstaan.

Is het visje aangetroffen in een warme en droge ruimte, dan zou u wellicht ovenvisjes kunnen hebben. Ovenvisjes komen in Nederland zelden in woonhuizen voor. Ze komen voor op warme en niet te droge plaatsen met voldoende beschikbaar voedsel. Typische plekken voor ovenvisjes zijn fabrieken, warme productieomgevingen, restaurants, bakkerijen en pizzeria’s.

Hoe ziet een zilvervisje eruit?

Een andere indicatie voor het type visje dat je in huis hebt aangetroffen, is het uiterlijk. Heeft het visje sprieten die korter zijn dan het lijf en is het lichaam enigszins behaard, dan heb je waarschijnlijk het zilvervisjes in huis. Zijn de sprieten even lang als het lichaam en heeft het lichaam de vorm van een wortel, dan heb je het papiervisjes in huis. Is het visje zwaar behaard en heeft het lange voelsprieten, dan zou het een ovenvisje kunnen zijn.

Tips om zilvervisjes te bestrijden, lees je op onze “Zilvervisjes bestrijden” pagina.

Daar lees je tips zoals:
Zorg voor minder vocht in huis;
Inrichting van je huis;
Voedingsbronnen van de zilvervis weghalen;
Schuilplekken en broedplaatsen voor zilvervisjes opsporen en weghalen;
Zilvervisjes verwijderen.